Uveljavitev Odloka avto taksi prevoznike obravnava drugače (manj ugodno) kot druge prevoznike – izvajalce linijskega prevoza potnikov v medkrajevnem in mestnem avtobusnem prevozu potnikov, javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem prometu, stalnega izven linijskega prevoza potnikov in občasnega prevoza potnikov, zato predstavlja enostranski oblastni poseg v ustavno pravico do enakosti pred zakonom (14. člen Ustave).
Vložili smo na Ustavno sodišče zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti. Odloka, ki je za nas sporen in pričakujemo pozitiven izid v našo korist, kar bo pokazatelj, da je bil predpis neupravičeno in neutemeljeno prizadel.
Taksisti so včeraj izrazili svoje nestrinjanje z vladnim odlokom, ki od njih zahteva obvezno testiranje na 72 ur pred državnim zborom. Zagotovili so reševalni pas in po sredini ceste omogočili dostop reševalnim vozilom. Vsi prisotni taksisti so bili testirani in imeli negativni rezultat testa, poskrbeli so za zdravje in varstvo vseh udeleženih, ter niso ogrožali nikogar.
Med izražanjem nezadovoljstva na Šubičevi ulici je vlada nad taksiste poslala policiste, ki so jim za 15 minutno mirno opozorilno akcijo pred DZ napisali vsakemu vozniku kazen v višini 400 €. Omenimo naj tudi to absurdnost, da taksistom niti ni bilo omogočeno, da bi s Šubičeve ulice sploh odpeljali, saj so cesto blokirali sami policisti. Na tak način jim je koalicija izkazala hvaležnost, da so se borili v prvih vrstah, ko je bilo najhuje in so bili edini, ki so namesto javnega prevoza opravljali prevoze potnikov. Tako je vlada pokazala, da jih sliši in da išče rešitve, kot jim to vseskozi obljublja Ministrstvo za Infrastrukturo. Opozorilne vožnje izvajajo zato, ker bi radi delali.
Pozivamo k preklicu kazni in sicer že danes, drugače bomo zoper izrečene kazni, ki so bile selektivno usmerjene, vložili vsa razpoložljiva pravna sredstva. Apeliramo na razum vseh odgovornih in upamo, da se nepotrebna represija dokončno konča, kar bo razvidno tudi z odmikom Odloka.