Bruseljsko združenje taksistov (BEF) skupaj z Belgijsko taksi federacijo  (FeBeT) in Elite taxi poziva h globalni demonstraciji zaradi nedavnega razkritja t. i. Uber files.

Raziskave Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) namreč razkrivajo, da pri vsaki državi članici EU obstajajo indici, da je podjetje Uber za svojo širitev uporabljal sporne in nezakonite prakse, na kar v sindikatu opozarjamo že več kot leto in pol.

IJC je ugotovil, da je Uber v številnih evropskih državah sklepal skrivne dogovore z raznimi ministrstvi in visokimi predstavniki oblasti, da prilagodijo zakonodajo na način, ki bo Uberju omogočil vstop v posamezno državo.

Zaradi vseh teh razlogov taksisti v Evropi in drugod po svetu zahtevajo preiskavo na evropski ravni in v državah članicah EU in, če se izkaže, da je prišlo do spornih praks, sankcije in ustrezno odškodnino.

8. septembra 2022 bo v ta namen v Bruslju organizirano srečanje vseh predstavnikov velikih evropskih taksi sindikatov in protest proti spornim praksam, ki jih je razkrila afera Uber files. Pred tem se bomo predstavniki sindikatov posameznih držav srečali s predstavniki Evropske komisije, kjer bomo predstavili naše izkušnje – izkušnje na lokalni ravni – in izrazili protest.

Protesta se bodo udeležili (že potrjeno) predstavniki Slovenije, Portugalske, Španije, Velike Britanije, Irske, Slovaške, Avstrije, Nemčije, Poljske, Romunije, Grčije, Belgije, Malte, Italije, Francije, Švice,  Nizozemske, Hrvaške. Mehike, Argentine, Egipta, Braziljje, Čila, Kostarike, Kolumbije in mest Marakeš, San Diego ter Chicago. Pogovori potekajo še s predstavniki Češke, Danske in Finske.

Povabilo na srečanje s predstavniki Evropske komisije smo dobili tudi v Sindikatu taksistov.

  Uradno vabilo