Vseslovenska vstaja za predčasne volitve

V petek, 28. maja smo se v Ljubljani na protestu pridružili tudi člani in članice Sindikata taksistov pri SDPZ.

Protest pod nazivom Vseslovenska vstaja za predčasne volitve, se je končal v mirnemu duhu. Policija, ki je bila na protestu prisotna ves čas ni izvedla kakšnih hujših ukrepov. Člani sindikata so skupaj z ostalo množico zahtevali odstop vlade in predčasne volitve.

Taksisti so se zapeljali po Ljubljanskih ulicah, slišalo in videlo se jih je po Tržaški cesti – Bleiweisovi cesti – Ulica Draga – Prešernova cesta – Cankarjeva ulica – Župančičeva ulica – Gosposvetska cesta – Dalmatinova ulica – Tavčarjeva ulica.  V centru mesta so nato parkirali svoja vozila in se pridružili ostalim protestnikom ter pot nadaljevali peš.

“Nikoli se ne bomo predali! Volitve zdaj!”

Na Prešernovem trgu je nato prva spregovorila protestnica in sindikalistka Tea Jarc, ki je dejala, da je Janeza Janšo strah, ker ve, da nima več večine v državnem zboru, ker ve, da 70 % prebivalstva ne podpira vlade. “Strah ga je, ker nas ni utišal, ni zastrašil in ker ve, da se ne bomo nikoli predali! Volitve zdaj!” je nadaljevala.

“Protestiramo, 58 tednov opozarjamo na zlorabo oblasti, uničenje demokracije in vladavine prava, na politična kadrovanja, korupcijo, na napade na medije, okoljevarstvene organizacije, napade na pravice delavk in delavcev ter na razkroj socialne države, ki ga želi izpeljati strahovlada Janeza Janše,” je izpostavila Tea Jarc.

Na protestu je nastopila tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič, ki je navedla, da so se za udeležbo odločili, ker jih oblast ne sliši, ko opozarjajo na pomen socialnega dialoga. “Oblast sliši in vidi samo še sebe. V tej družbi se stališč več z nikomer ne preverja, ne usklajuje in ne upošteva. Napada se civilno družbo, javne institucije, vsakogar, ki ima svoje mnenje, tudi sindikate,” je navedla.

Veseli nas, da se je zbralo toliko ljudi, in verjamemo, da smo uspeli vladi pokazati, da se ne strinjamo z njenim delovanjem.