V preteklih dneh so se na socialnih omrežjih Twitter ter Facebook in v pisanem mediju Požareport znašle grožnje predsedniku sindikata taksistov Dejanu Jefimu. Gospod Bojan Požar, znan po neresničnem poročanju in skrajnem desničarskem nagnenju, je kot nasportovanje sindikalnemu uporu proti prihodu ameriške platforme Uber napisal žaljiv, celo grozeč članek.

Dejana je primerjal z Jimmy-jem Hoffom, znanim sindikalnim vodjem delavcev, ki so ga obtoževali tudi mafije in kriminalizma. Kar je še huje, je to, da je Jimmy Hoff pred skoraj 46 leti izgnil neznano kam, obstaja mnogo govoric, kdo ga je ubil in kje je pokopan, a trupla zaenkrat še niso našli.

Je g. Požar želel na ta način Dejanu povedati, da ga čaka podobna usoda, če bo nadaljeval s svojim bojem? Sta to želela povedati tudi Jernej Vrtovec in Janez Janša, ki sta  objavo Retwittala in Bojanu izkazala podporo?

Želi G. Požar uničiti posel Dejana Jefima, tako da ga obtužuje mafije in kriminalizma? Je bil članek morda celo plačan iz javnih sredstev?

Omenjenemu članku je sledilo kar nekaj objav v medijih Požareport, Nova24TV, e-maribor.si, demokracija.si,  kjer so bile razširjene mnoge laži, tako na osebnem kot poslovnem nivoju. Bojan Požar je z omenjenimi članki pokazal svoj pravi obraz, ker se mu je Dejan uprl in jasno povedal, da groženj ne bo mirno poslušal, kdo pa bi mirno poslušal, da ga primerjajo z mafijašem in kriminalcom? Da izpostavljajo njegove otroke in širijo laži, ki lahko negativno vplivajo na njegov posel?

Poleg člankov g. Požar laži in grožnje aktivno širil tudi preko družbenih omrežij Twitter in Facebook, kjer so jih retvitali mnogi desničarski kolegi. Med njimi tudi Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo in glavni zagovornik Ubra ter Janez Janša, predsednik vlade.

Prepoznali smo interesno ustvarjeno skupino ljudi, ki z množico lažnih profilov poizkušajo poustvariti javno mnenje. Več kot očitno za tem stoji organizacija, ki zlorablja družbena omrežja, dotično platformo Twitter in s tem izkazuje sovraštvo. V teh dneh smo zaznali več 10 lažnih profilov , ki se uporabljajo izključno za napadanje političnih nasprotnikov, jasno je, da je organizirana skupina, ki izrablja socialno omrežje za targetiranje in ustrahovanje svojih nasprotnikov. Posamezniki so ustvarili skupino z namenom širjenja sovraštva in nestrpnosti. Sredstva za svoje delovanje pa prejemajo iz javnih sredstev in oglaševalskih proračunov podjetij v večinski državni lasti.

Napadi na Dejana so se pričeli nekaj dni pred imenovanjem Strateškega sveta za digatilizacijo, v katerem je med drugim imenovan tudi Mark Boris Adrijanič, kolega in bivši sošolec Jerneja Vrtovca, zaposlen pri Ubru na Polskem. Sporno se nam zdi tudi, da je Adrejanič, kot Ubrov zaposleni dodan v strateški svet in menimo, da vse to meji na korupcijo, zato skupaj z nekaterimi vladnimi strankami pripravljamo prijavo na na komisijo za preprečevanje korupcije v RS.

Prišlo je do ogromno kršitev pravil in pogojev uporabe družbenega omrežja Twitter. Zavedamo se, da mora biti medijem zagotovljena svoboda izražanja, hkrati pa se morajo zavedati, da svoboda ni absolutna. Publiciteta označuje aktivnost, namenjeno zbiranju javne podpore predstavnikom politične moči in posledično vodi v opustitev kritične vloge javnosti.

Pričakujemo bolj celovit vladni razmislek namesto groženj preko družbenih omrežij. Sindikat taksistov ima analize, argumente, podatke, s katerimi bomo potrkali na razum poslank in poslancev. Bo to dovolj ali se bo medijsko blatenje nadaljevalo?

Jefim se bo boril proti spletnemu ustrahovanju, grožnjam in širjenjem laži.