Dovolj je laži, manipulacij, izčrpavanja ljudi, uničevanja mladih, uničevanja gospodarstva in številnih življenj. Od taksistov se pričakuje, da med najslabšo epidemiološko sliko vozijo ljudi na testiranja, cepljenja, do zdravnikov, medtem, ko bo ostali javni promet zopet deloval v omejenem obsegu. Vozniki na lastne stroške brez pomoči države, potnike vozijo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Čakajo v vrstah za testiranje 1-krat tedensko, čeprav nam je bilo obljubljeno, da bodo taksisti vključeni v posebni presejalni program, do danes tega niso zagotovili. Zaostruje se retorika, grožnje in hiti se z zakonodajnimi spremembami, ki bodo močno posegle v temeljne pravice. Vozniki taksijev so na robu preživetja, in ponovno zaprtje države pomeni še manjše prihodke za njih, ki so od začetka epidemije do danes zaradi nastopa epidemije zaradi izbruha Covid – 19 virusa utrpeli 80 % upad prihodkov. Celotna politika je v zadnjem tednu pokazala svoj pravi obraz. Nelogični, neracionalni nekajkrat celo bizarno nesmiselni ukrepi.

Sindikat taksistov pri SDPZ se danes ob 16. uri priključuje aktivnostim pred državnim zborom skupaj s Civilno iniciativo Delavcev v vzgoji in izobraževanju, Civilno iniciativo Otrok ne damo, Starši za ustavno presojo obveznega nošenja mask za otroke do 6.razr. do 4.letnika SŠ, Civilno iniciativo Maske dol in Civilno iniciativo Združeni gostinci. Imamo zgolj in samo en cilj: ustaviti represijo, uničevalni pohod celotne politike pod pretvezo »žive nevarnosti« (povzeto po direktorju NIJZ Kreku). Državo pozivamo, da razmisli o smiselnosti ukrepov.

Trudimo se poiskati vzorčne primere v drugih državah EU, a jih ne najdemo. Želi država uničiti taksi panogo, samo zato, ker se ne strinjamo s spremembo zakona, s katerimi bi omogočili škodljive prakse modela Uber, za katerega je značilno izogibanje odgovornosti do zaposlenih, potrošnikov in ne nazadnje zaradi izmikanja plačilu davkov tudi do državnega proračuna?

Jutri se v državnem zboru, na Odboru za Infrastukturo odloča ravno o usodi naše taksi dejavnosti, še vedno smo polni upanja, da bomo slišani in bodo sprejeti amandmaji s katerimi Uberju zapremo vrata v našo družbo, kot to počnejo drugje po svetu. O poteku jutrišnjih aktivnosti in izvedbi novinarske konference za jutri pa vas še obvestimo.

 

Avtor: Petra Krištof